Entrevista a l'Eurodiputat Ramón Tremosa

Ramon Tremosa i Balcells (Barcelona, 30 de juny de 1965) és professor titular del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, en la qual és investigador en el Centre d'Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials (CAEPS). És també parlamentari europeu per Convergència Democràtica de Catalunya, grup majoritari de Catalunya. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona l'any 1999, amb una tesi referida a l'impacte de la política monetària sobre els resultats empresarials en la manufactura catalana (1983-1995).

Ramon Tremosa va ser el cap de llista de CiU a les Eleccions al Parlament Europeu 2009,[1] on va resultar elegit com a diputat. En el seu llibre El sobiranisme necessari exposa la seva visió de com ha d'actuar el catalanisme a la UE: tocant de peus a terra, aprofitant l'impuls de les noves dinàmiques econòmiques i fugint de tota marginalitat.



Durant la conversa, el representant convergent va opinar sobre el darrer baròmetre del CEO que dona com a majoria social l'opció independentista per primera vegada a la història i, en aquest sentit, Tremosa considera que "molta gent a Catalunya, parli la llengua que parli, es troba menystinguda per Espanya. I cada dia que passa, la llista de greuges per ser catalans creix."

Davant aquest 51% de ciutadans favorables a la creació d'un Estat Català,l'eurodiputat adverteix que "a Brusel·les sempre diuen que el dia que el Parlament de Catalunya faci una declaració unilateral de sobirania, llavors obriran la carpeta catalana".

En aquest sentit, recorda que "fins i tot en enquestes encarregades pels mitjans de Madrid es reflexa que el 80% dels catalans reconeixen com a injusta la seva situació. Cada vegada més catalans es senten més separats d'Espanya i es veuen com a ciutadans de tercera categoria. I s'estimen més ser catalans de primera que no pas espanyols de tercera. Per aquest motiu, cada vegada més catalans opten per la independència com a primera opció."

L'eurodiputat de CiU també ha fet incís en la percepció que des d'Europa es té del fet català i de la seva cultura i llengua. Segons Tremosa, "la llengua catalana no és oficial a Europa perquè Catalunya no és un estat, i Espanya, que sí és un estat, no ho ha demanat." Malgrat tot, l'economista reconeix que "les institucions europees saben que el català és una llengua molt potent i de masses i que no hi ha conflicte lingüístic al nostre país"

Sobre la resistència d'Espanya a dotar Catalunya de les eines necessàries per sortir de la crisi i esdevenir així un país més competitiu, Ramon Tremosa considera que "tenim un problema mal resolt, donat que tots els impostos dels catalans van a Madrid i aquest reparteix com li sembla. I ara alguns diners que abans tornaven, ja no estan tornant, com demostra la retirada dels 15 milions d'euros del Fons Estatal d'Acollida i Integració dels Immigrants, que ahir el govern espanyol va anunciar que no pagaria a Catalunya. Els ciutadans de Catalunya, tant els nous catalans com els catalans d'origen som víctimes d'aquesta situació."

Preguntat sobre la disminució històrica del pes específic del mercat espanyol en l'economia catalana, Tremosa va comentar que "des del segle XIX Espanya havia estat el mercat de Catalunya, però que amb l'entrada en la UE, les empreses catalanes ja exporten més al món que no pas al mercat espanyol." Segons l'eurodiputat, "els mercats internacionals ja pesen més que no pas el mercat espanyol. I per tant, el cost d'un possible boicot per part d'Espanya el dia que els catalans decideixin optar per la independència, no serà tant important."

Ramon Tremosa també confia que Catalunya podrà sortir de l'actual situació de crisi pel fet que "les exportacions catalanes porten 2 anys creixent per sobre del 10 % anual. L'aeroport de Barcelona, l'any passat va batre el rècord històric de 34 milions de turistes i va ser el primer aeroport d'Europa en taxa de creixement. I tenim alguns sectors de l'economia catalana orientats completament als mercats internacionals que estan creixent molt."

Respecte a les causes de l'actual enfonsament de l'economia espanyola, l'eurodiputat veu un culpable clar: "Espanya pateix una crisi econòmica molt forta i això és culpa dels governants de Madrid, que ho han fet molt malament, tant els anteriors governants com els actuals. Però a la resta del món occidental, la majoria de països ja han sortit de la crisi i funcionen relativament bé. Per tant, incidir en els mercats internacionals és la única via de sortida que tenim els catalans i on ens guanyarem la vida en un futur immediat, i en concret a Europa, que és un mar d'oportunitats pels empresaris catalans. L'economia catalana és la millor de l'estat espanyol i ha sabut orientar-se correctament en els darrers anys i esperem que això continuï afavorint que els nostres empresaris aprofitin les oportunitats que els mercats internacionals garanteixen."

0 comentarios:

Publicar un comentario